CRVENA JABUKA

CRVENA JABUKA, jedna od najpopularnijih pop-grupa na ovim prostorima osnovana je 1985. u Sarajevu. U jeku velike popularnosti ondašnjeg new primitives pokreta (Elvis J. Kurtovich and his Meteors, Zabranjeno pušenje, Plavi orkestar, Bombaj štampa ...), Crvena jabuka put si je željela prokrčiti standardnim pop-rock sazvučjem i serioznijim ljubavnim tekstovima. Originalnu postavu grupe stvorili su Drazen Ričl (gitara, glas), Aljoša Buha (bas), Darko Jelčić (bubnjevi), Dražen Žerić (klavijature) i Zlatko Arslanagić (gitara). Nastupni projekt radno su nazvali “Neka se sanja”, no prvi album nazvan je po imenu grupe. Na njemu su se nametnula tri velika hita: “Dirlija”, “Bježi kišo s prozora” i “Sa tvojih usana”.

Uspješan proboj banda zaustavljen je velikom tragedijom. Na putu u Mostar, na prvi planirani koncert velike turneje, u automobilskoj nesreći kod Jablanice poginuli su Dražen Ričl i Aljoša Buha. Bilo je to 18. septembra 1986. Ostali članovi grupe ostali su u šoku i bili u nedoumici nastaviti dalje s radom ili ne. Ipak, krajem te godine u Splitu njih su trojica realizirali album “Za sve ove godine” posvećen stradalim prijateljima. Album je objelodanjen 1987. i po njihovoj izričitoj želji nije se reklamirao. Pjesme koje se pamte s njega su “Tugo, nesrećo”, “Uzmi me (kad hoćes ti)” i “Ako, ako”.

Krajem te godine pada odluka da Crvena jabuka ide dalje. Dražen Žeric preuzeo je ulogu vokalnog solista, a grupi se priključuje producent Nikša Bratoš, najprije kao gost, a onda i kao punopravni član. S njime snimaju povratnički album “Sanjati”, koji je prodan u više od 250.000 kopija, a s njega su skinuti hitovi “Zovu nas ulice”, “Ti znaš“, “Sviđa mi se ova stvar” i “Ima nešto od srca do srca”. Bio je to trijumfalan povratak na scenu i te godine Crvena jabuka postala je jedan od najpopularnijih bandova u bivškoj Jugoslaviji. Uslijedila je i prva velika turneja grupe sa 180 koncerata. Grupi se priključuje basist Srđan Šerbedžija, kojega brzo mijenja Branko Sauka i klavijaturist Zlatko Volarević.

Album-nasljednik megasellera “Sanjati” zvao se “Tamo gdje ljubav počinje”, a snimila ga je koncertna postava banda. Album je objavljen početkom 1989. i poznat je po hitovima “To mi radi”, “Tuga, ti i ja“, “Volio bih da si tu”, “Ostani” i “Tamo gdje ljubav počinje”. Album je slijedio trag uspjeha predhodnika, što vrijedi i za turneju. Na turneji je Nikšu Bratoša zamijenio Igor Ivanović, a na zagrebačkom nastupu realiziran je live-album. Albumu je ime “Uzmi me kad hoćes ti” i publiciran je kao dvostruki LP krajem 1989. godine. S njime je grupa završila određeno razdoblje karijere.

Sljedeći studijski album objavljen je 1991. , zvao se “Nekako s proljeća” i na njemu je Igora Ivanovića zamjenio Zoran Šerbedzija. Opori miris rata koji se nazirao uzrokovao je nešto tamniji ugođaj na albumu, a album se osim po naslovnoj skladbi u kojoj je gostovao Kemal Monteno, pamti i po pjesmama “Da nije ljubavi” i “Moje najmilije”. Predviđena turneja je zbog ratnih okolnosti propala, a članovi grupe odlučili su prestati s radom. Ratnu prazninu fanovima popunjava kompilacija sastavljena 1993. “Ima nešto od srca do srca” sa 18 velikih hitova grupe.

Zlatan Arslanagić odlazi u inozemstvo, a Drazen Žerić i Darko Jelčić odlaze u Zagreb, gdje 1994. Opet okupljaju band. U njemu su opet Nikša Bratoš i Zlatko Volarević, a novi su članovi basist Krešo Kaštelan i drugi klavijaturist Danijel Lastrić. Oni su snimili album “U tvojim očima”, objelodanjen početkom 1996. s kojega se nameću dva dueta - obrada standarda Binga Crosbya “White Christmas” sa Sašom Lošićem ( “Bijeli Bozić”) i “Vraćam se tebi, seko” s Alenom Vitasovićem, kao i uvodna skladba “Ne govori više” te pjesma “Deni”.  Album “U tvojim očima” postigao je zlatnu nakladu i ostvarena je izuzetno uspješna turneja koja je napunila najveće dvorane. Poslije toga albuma, Crvena Jabuka do danas objavila je još 11 studijskih albuma.

Crvena Jabuka

Copyright © 2021 STAGE Production | All Rights Reserved | Design: W.Design