GRUPA BOLERO

GRUPA BOLERO je osnovana 1985 godine u Sarajevu, a činilu su je Zoran Grabovac (bubnjevi), Mustafa Čizmić (bas gitara), Nedžad Hadžić (Klavijature), Mišo Bartulica (gitara i autor svih pjesama)Mile Anđelić (Vocal). Svoj prvi album, pod nazivom „Na kraju slavlja“ , grupa objavljuje 1986 godine, a u rekordnom vremenu Diskoton prodaje preko 150.000 ploča. Od devet pjesama koje su se našle na albumu čak 8 njih su postali hitovi, dok su pjesme “Povedi me u zemlju galebova“, „Sjećanja na tebe“, „Dajana“ i „Na kraju slavlja“, u rekordnom vremenu postali mega hitovi u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. U to vrijeme novinar Jubox-a je napisao: “Sarajevo nikad u ovo doba godine nije imalo manje snijega, a više grupa sa pločama iz oblasti popularne muzike“.

Pločama su se iznova okitili Bijelo dugme, Plavi orkestar, Merlin, Vatreni poljubac, Amila, Hari Mata Hari, a po prvi put Maratonci, Bambinosi, Monaliza, Ruletbugi, Detektor laži, Gorki šećer i Bolero&. Zadnja na ovom spisku, grupa „Bolero“ je prva sa spiskova slušalaca koji osim medijske eksponiranosti vode računa o originalnosti i iskrenosti teksta i muzike, te želje da se projekt može nazvati koliko-toliko novim. Njihov prvi album „Na kraju slavlja“ je dva puta doštampavan, a postoji i jedna anegdota iz tog doba da je u to vrijeme Diskoton također objavio novi album Bijelog Dugmeta, te da je niko drugi doli Gorana Bregović uslovljavao čelne ljude Diskotona da uspore štampu i distrubuciju albuma grupe „Bolero“.

Iako su imali dosta ponuda od različitih menadžera tog doba, Bolero nije htio da ići, niti započinjati turneju s prvim albumom, želeći snimiti drugi, te da ukoliko album bude uspješan kao i prvi, postanu grupa Jugoslovenskih razmjera. Grupa odlučuje povući se, te početi sa snimanjem novog materijala. Dvije godine kasnije 1988 godine na tržištu se pojavljuje novi album pod nazivom „O Jesenjinu“ . Album je inspiriran životom i djelom Sergeja Aleksandrovića Jesenjina, te je radi toga i dobio takav naziv. Na albumu se nalazi novih 8 pjesama, a kao deveta numera je stavljen recital koji je grupa snimila sa Radetom Šerbedžijom. Oduševljen prvim albumom “Bolera” Šerbedžija se odmah odazvao na poziv Miše Bartulice da bude gost na albumu. Album postiže uspjeh predhotnog, a svih 8 pjesama koje su se našle na albumu postali su hitovi. Bolero postaje nevjerovatno popularan u cijeloj Jugoslaviji.

Počinju pripreme za prvu veliku Jugoslovensku turneju, međutim odmah poslije prvog velikog koncerta u Sarajevu, Miletu su nastradale glasne žice te je morao na operaciju. Grupa čeka oporavak pjevača da otpočne turneju. Po izlasku Mileta iz bolnice grupa konačno počinje turneju, ali odmah poslije petog koncerta turneja se obustavlja zbog ratnih napetosti. Grupa prestaje s radom, sve do 2006. godine, kad u se ponovo okupljaju u Splitu, te snimaju novu pjesmu Bosna u basni, međutim pokušaj da se ponovo počnu sa radom ne uspijeva.

2010 godine aktivirana je ideja o ponovnom okupljanju grupe, a odlučeno je da se grupa zove Grupa Bolero-reunion. 2011. godine izašao je singl Dispertango koji je trebao najaviti povratak grupe, no, kao i 2006. godine, bez uspjeha. U ljeto 2013. godine grupa je održala dva koncerta, a mnogobrojni fanovi su mislili da je time grupa označila povratak na scenu. Sastav grupe se poprilično promijenio.

Od originalne postave ostali su samo Bartulica i Čizmić (u ovoj postavi kao vokal), a grupi su s pridružili Vedran Kalinić, Damir Sinanović i Dino Olovičić. 2. decembra 2016. koncertom u Skenderiji grupa Bolero predstavlja novog pjevača Antonija (Tony) Popovića. Mišo Bartulica je najavio novi album sa Tonyem koji će, po tvrdnji fanova i kritike, odlično zvučati sa novim vokalom. Nekoliko novih pjesama premijerno je izvedeno na muzičkom festivalu LIVE STAGE.

Bolero

Copyright © 2021 STAGE Production | All Rights Reserved | Design: W.Design