BAJAGA I INSTRUKTORI

MOMČILO BAJAGIĆ BAJAGA rođen je 19. februara 1960. godine. Muzičku karijeru zapoćeo je kao tinejdžer, 1974. godine kao pjevač u sastavu TNT. Rajko Kojić ga krajem 1978. godine dovodi u Riblju Čorbu, na mjesto ritam gitariste, da bi u početku svirao samo u pojedinim dijelovima koncerata. Već na drugom albumu Riblje Čorbe Bajaga je autor nekoliko pjesama. Dogodilo se, naime, da je Bora Đordević otišao na odsluženje vojnog roka i Bajaga je iskoristio priliku da se nametne sa svojim muzičkim idejama.

Bajaga je sa Čorbom snimio pet albuma i na njima je imao sve značajniju autorsku ulogu. Prvi izlet iz grupe napravio je sa bendom Frka, ali svoj pravi izraz pokazao je kad je krenuo u avanturu – snimanje solo albuma. Nije on imao posebne ambicije s tim projektom i želio je i dalje ostati član Riblje Čorbe. Samo je htio objaviti sve brojnije vlastite pjesme, koje nisu mogle proći na album pored autorskog autoriteta Bore Đordevića. Krajem januara 1984. godine pojavila se Pozitivna geografija i Bajaga je, naravno, izveo nekoliko koncerata radi promocije ploće. Prvi nastup bio je u zagrebačkom klubu Kulusic 12. aprila 1984. godine, a zvanična promocija bila je u beogradskom Domu sindikata 21. aprila. Tada je prateća grupa nazvana imenom Instruktori.

Reakcije publike su bile fantastične i neočekivane, i za Bajagu i za dotadašnjeg šefa mu, Boru Đordevića. S formalnim obrazloženjem da je odbio ljetni angazman u jednom solunskom hotelu, Bajaga je dobio otkaz kao član Riblje Čorbe 19. jula 1984. godine. Nije bilo druge - Momčilo Bajagić je nastavio s vlastitom karijerom i grupom "Bajaga i Instruktori". Krajem ove iste 1984. godine Bajaga u anketi lista Rock dobija titulu rokera godine, a muzičari "Pozitivnu geografiju" proglašavaju najboljom pločom. Već početkom 1985. godine Instruktori snimaju drugu ploču Sa druge strane jastuka. Po glasanju muzičkih kritičara u listu Rock, Instruktori su proglaseni najboljom grupom i za 1985. godinu, "Zažmuri" je bila najbolja pjesma, a ploča "S druge strane jastuka" album godine. Ploča je dostigla tiraz od 350 hiljada prodanih primjeraka.

Uspješnu karijeru nastavio je u drugoj polovini osamdesetih trofejnim albumima "Jahaći magle", "Prodavnica tajni" i "Neka svemir čuje nemir". 1991. godine Bajaga je objavio novi materijal, mini ploču "Četiri godisnja doba". Na ploči je gostovala i operna pjevačica Jadranka Jovanović. U martu '94. Bajaga i Instruktori su sa tri koncerta u beogradskom Domu sindikata obiljezilji 10-godisnjicu grupe, da bi nakon koncerta u Prištini, u novembru iste godine Bajaga uručio otkaz Stamatoviću i Goluboviću, a onda – raspustio grupu. U isto vrijeme, u toj 1994. Bajaga je sa Sašom Loknerom realizirao muziku za film "Ni na nebu, ni na zemlji", reditelja Miše Radivojevića. Kao goste su imali "Legende" u pjesmi "Moji drugovi" i Aleksandru i Kristinu Kovać u ulozi pratećih vokala. Iste godine Bajaga je još uradio muziku za TV seriju "Otvorena vrata".

Grupu Instruktori Bajaga je obnovio krajem 1996.godine i objavio CD Od bižuterije do ćilibara, na kojem je predstavio nove članove benda - gitaristu Vladu Negovanovića i bubnjara Čedu Macuru. Na album Neizbrisano, koji je krajem 1997. godine objavljen u Sloveniji, Bajaga je uvrstio izbor snimaka iz različitih faza: remikse pjesama s albuma "Četiri godišnja doba", muziku iz kultne pozorišne predstave Radovan III, novu verziju pjesme "Moji drugovi" koju je snimio s Vladom Divljanom, obradu pjesme "Yes My Baby, No" grupe Buldožer koju je naslovio kao "Tribute to Buldožer", te obradu ranog hita Bijelog dugmeta "Ne spavaj mala moja".

Oktobra 2001. Bajaga i Instruktori objavljuju prvi studijski album poslije pet godina Zmaj od noćaja.   Turneju s kojom su promovirali album počeli su u aprilu iduće godine koncertom u Skoplju. Na toj turneji pojedine koncerte (u Skoplju, Beogradu, Ljubljani, Zagrebu, Nišu, Temisvaru) snimali su kao materijal za live album, koji je pod nazivom "Best of Live" objavljen krajem 2002.

2005 objavljuju album Šou počinje, a 2012. daljina, dim i prašina. Zadnji studijski album pod nazivom ''U Sali lom'' objavljen je 2018. godine. Po uspješnosti i popularnosti svrstavaju se u sam vrh regionalne muzičke scene.

Bajaga i Instruktori

Copyright © 2021 STAGE Production | All Rights Reserved | Design: W.Design