AUDICIJA

AUDICIJA je kultna predstava nastala u decembru 1984. godine kao dio nastavnog procesa na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, prvi put izvedena na Otvorenoj sceni OBALA, gdje je poslije izvedena 150 puta. Samo par godina nakon otvaranja sarajevske Akademije, studenti prvih generacija glume, razvijajući zadatak koji se zove “skica za lik i imitacija”, uz pomoć profesora Bore Stjepanovića, dolaze do predstave koja će postati popularna pod imenom Audicija. Nakon što je osvojila mjesto u srcima Sarajlija, tadašnji studenti Admir Glamočak, Emir Hadžihafizbegović, Senad Bašić, Jasmin Geljo, Saša Petrović, Mladen Nelević i Željko Ninčić, 1986 godine, potpisuju svoj prvi profesionalni ugovor sa menadžerom Rakom Đokićem koji organizuje veliku Jugoslovensku turneju.

Svoju predstavu izvode više stotina puta, a ostaje zabilježeno da u Beogradu, u Sava Centru, redovi za kupovinu karata bivaju dugi nekoliko stotina metara. Predstava Audicija i danas drži mnoge rekorde po posjećenosti, pa je tako u Lisinskom za 11 dana rasprodala 33 predstave što do dan danas nikome nije uspjelo. U sklopu jugoslovenske turneje ova predstava igrala je 50 puta u beogradskom Domu Sindakata, gdje se svaki put tražila karta više. Samo u Beogradu su prodali preko 120.000 karata, preko 70.000 u Zagrebu, dok u Sarajevu se i ne može procijeniti koliko je njih pogledalo ovu predstavu.  Audicija  je jedini scenski projekat koji je doživio ex-Yu turneju. Predstavu je odgledalo preko 2,5 miliona ljudi.

Početkom 2017. godine producent Adnan Mundžić postiže dogovor i okuplja originalnu glumačku postavu Audicije, te 5. oktobra 2017. godine, premijerom u Sarajevu, započinje svjetsku turneju kojom su obuhvaćene sve republike bivše Jugoslavije, te Evropa, Kanada, SAD i Australija. Na ovoj turneji, i nakon 33 godine od nastanka predstave, Audicija potvrđuje epitet ''kultne'', rasprodavši tri Skenderije u Sarajevu, tri Lisinska u Zagrebu, Sava Centar u Beogradu, Spens u Novom Sadu, Spaladium Arenu u Splitu, Mejdan u Tuzli, Zeničku Arenu, Zamet u Rijeci, Gradski vrt u Osijeku...

Audicija

Copyright © 2021 STAGE Production | All Rights Reserved | Design: W.Design