ZABRANJENO PUŠENJE

ZABRANJENO PUŠENJE je bosanskohercegovačka rock skupina osnovana u Sarajevu 1980. godine. Muzički stil grupe uglavnom se sastoji od osebujnog garažnog rock zvuka s utjecajima narodne muzike, često s inovativnom produkcijom i složenim pripovijedanjem. Grupa trenutno ima šest članova, i to su suosnivač benda, pjevač i gitarista Davor Sučić, dugogodišnji bubnjar benda Branko Trajkov, gitarista Toni Lović, bas-gitarista Dejan Orešković, violinista i klavijaturista Robert Boldižar, te saksofonista i flautista Lana Škrgatić, jedina članica.

Zabranjeno pušenje je nastlo suprotno od tada prevladavajućeg jugoslavenskog punk rocka i novog vala, tjesno povezno s kulturnim pokretom Novi primitivizam i radio i TV satiričnom i humorističnom emisijom Top lista nadrealista. Tokom osamdesetih godina grupa je bila jedna od najznačajnijih muzičkih pojava na prostoru nekadašnje Jugoslavije, imali su izuzetno posjećene koncerte i prodali su na stotine hiljada ploča. Mnogo puta su došli u nevolje s komunističkim vlastima zbog svoje, obično blage i saosjećajne kritike socijalističkog sistema i navike otvaranja pitanja koja su u to vrijeme bila osjetljiva.

Prvi sastav grupe, u početku poznat kao Pseudobluz Band Zabranjeno Pušenje, činili su gitarista Davor Sučić (Sejo Sexon) i pjevač Nenad Janković (Nele Karajlić), bubnjari Zenit Đozić (Fu-Do) i Predrag Rakić (Šeki Gayton), bas-gitarista Mladen Mitić, klavijaturisti Dražen Janković (Seid Mali Karajlić) i Zoran Degan, saksofonista i flautista Ognjen Gajić i gitarista Mustafa Čengić (Mujo Snažni). Njihov debitantski studijski album Das ist Walter (1984), u početku objavljen u malom tiražu a na kraju prodan u 100.000 primjeraka, postavio je rekord za prekoračenje početnog izdanja za 30 puta.

Njihov sljedeći album Dok čekaš sabah sa šejtanom (1985), također u izdanju zagrebačkog Jugotona, bojkotovali su glavni mediji zbog problema s komunističkim vlastima i poznatog slučaja "Crk'o Marshal". Godine 1986. Rakić, Mitić i Čengić odlučuju napustiti grupu, a pridružuju im se bubnjar Faris Arapović, bas-gitarista Darko Ostojić (Minka), gitarista Predrag Kovačević (Kowalski) i klavijaturista Jadranko Džihan. Tokom druge polovine osamdesetih godina grupa je s novom postavnom objavila dva albuma Pozdrav iz zemlje Safari (1987) i Male priče o velikoj ljubavi (1989) u izdanju sarajevskog Diskotona.

Tokom 1992. godine, s početkom rata u Bosni i Hercegovini, Nenad Janković se seli u Beograd gdje nastavlja karijeru sa sastavom pod imenom Nele Karajlić & Zabranjeno pušenje (kasnije Emir Kusturica i The No Smoking Orchestra), a Sučić i drugi članovi se ponovno okupljaju u Sarajevu, koristeći izvorno ime, nastavljaju rad grupe objavaljujući peti studijski album Fildžan viška (1997.) s izmjenjenom postavom. Sastav tokom 1990-ih pored Sučića čine i vođa Novog primitivizma Mirko Srdić (Elvis J. Kurtović), pjevač Marin Gradac, gost s albuma iz 1987. Predrag Bobić (Bleka), gitarista Sejo Kovo i violinista Bruno Urlić. Nakon jednog privremenog bubnjara, Branko Trajkov dolazi u grupu 1996. godine. Ovaj sastav je snimio i šesti album Agent tajne sile (1999). Godine 2000. Srdić, Kovo i Gradac su napustili sastav, a gitarista i producent Dragomir Herendić se pridružio i nastupio na njihovom narednom albumu Bog vozi Mercedes (2001).

Pet godina kasnije izlati novi dupli album Hodi da ti čiko nešto da (2006). Sredinom 2000-ih, Herendić, Bobić i Urlić odlučili napuštaju Zabranjeno pušenje, a gitarista Toni Lović, basista Dejan Orešković i violinista Robert Boldižar dolaze na njihova mjesta. Deveti studijski album grupe Muzej Revolucije (2009) objavljen je na isti dan u gotovo svim bivšim jugoslavenskim republikama na godišnjicu Oktobarske revolucije. Grupa je objavila svoj jubilarni deseti studijski album, Radovi na cesti, 2013. godine, a pet godina kasnije i aktuelni album Šok i Nevjerica.

Zabranjeno Pušenje

Copyright © 2021 STAGE Production | All Rights Reserved | Design: W.Design