HLADNO PIVO

HLADNO PIVO je hrvatska rok (nekada pank) grupa iz Zagreba nastala 1987. godine. Do sada su objavili sedam albuma i spadaju među najpopularnije grupe tog tipa, kako u Hrvatskoj, tako i u regionu. Grupa je osnovana u zapadnom zagrebačkom predgrađu Gajnice, kao četvoročlana grupa koju su činili Mile Kekin, Suba, Tedi i Zoki. Prvi javni nastup imali su 21. maja 1988. godine u Kumrovcu, rodnom mjestu Josipa Broza Tita na sletu izviđača. Nešto kasnije njihov najavljeni koncert na jezeru Jarun u Zagrebu nije održan jer je bubnjar prethodnog benda odbio da im preda bubnjeve. 17. decembra 1992. godine su nastupili kao predgrupa bendu KUD „Idijoti“.

Prvi album, „Džinovski“, objavili su 1993. godine. 11. oktobra 1994. Hladno pivo je sviralo u Domu sportova na Trešnjevci kao predgrupa Ramonsima. U februaru 1995. godine snimili su drugi po redu album sa nazivom „G. A. D.“ u produkciji „T. R. I. P. Rekords-Kroacija Rekords“, koji se pojavio na tržištu u maju 1995. Dana 19. januara 1996. godine održali su koncert u Skoplju, u Makedoniji. U martu 1997. grupa je snimila treći album „Desetka“ u produkciji Jabukatona iz Ljubljane.

Album „Pobjeda“ objavili su 1999. godine. Producirao ga je Edi Cukerić, a kao potpuna novina na njemu se pojavljuju ska, hevi metal, folk i džez ritmovi. Od tog albuma trubač Stipe Mađor, koji je od 1997. godine bio pridruženi član grupe, postaje stalni član. Album je sniman od 16. avgusta do 23. avgusta 1997, u produkciji „Gajba Rekords“ u saradnji sa „Densing berom“.

Krajem 2002. godine izašao je album „Šamar“, koji je promovisao borbu protiv nasilja u porodici i protiv ugrožavanja ljudskih prava uopšte. U numeri „Teško je ful biti kul (kad si tu)“ i spotu za istu sa tog albuma je gostovao bosanski reper Edo Maajka. U pauzi između dva albuma, grupa je radila muziku za humorističku TV-seriju „Bitange i princeze“ u kojoj se pjevač i frontmen grupe Mile pojavio u ulozi „Saše Erotomana“, dok su se ostali članovi pojavljivali kao statisti.

Studijski album „Knjiga žalbe“, objavljen u proljeće 2007. godine. Postprodukciju albuma radio je u Memfisu (SAD) Bred Blekvud, poznat po saradnji sa grupom Zi Zi Top. Na albumu su korišćeni još neki novi instrumenti, poput orgulja u  pjesmi „Kaži stari“ i harmonike u pjesmi „Sreća“. Četiri godine kasnije, Hladno pivo objavljuje novi studijki album pod nazivom ''Svijet glamura'', da bi 2015. Izdali još jedan ''Dani zatvorenih vrata'' što je ujedno i posljedni njihov album.

Hladno Pivo

Copyright © 2021 STAGE Production | All Rights Reserved | Design: W.Design