KIKI LESENDRIĆ I PILOTI

GRUPA PILOTI nastala je od muzičara iz grupe Kako, a u prvoj postavi bili su vođa grupe Zoran Kiki Lesandrić  (vokal, gitara), Dragan Andrić (bas), Goran Bogićević (gitara) i Nenad Atanasijević (bubnjevi). Svoj prvenac "Piloti" objavili su 27. Augusta 1981. godine. Album je snimljen u studiju SM, a sve aranžmane uradila je grupa. Muziku za kompletan album uradio je Zoran Lesandrić kao i sve tekstove osim "Imam diplomu", "Svi smo mi ponekad anđeli" i "Veseli momci" koje je napisao zajedno sa Goranom Bogićevićem. Pored navedenih pjesama izdvaja se mega hit "Ne veruj u idole" koji je objavljen skoro na svim kompilacijama vezanih za New Wave period, "Nina" i "Novo odelo".

Poslije velikog uspjeha prvog albuma već 20. Aprila 1982. godine grupa objavljuje svoj drugi album "Dvadeset godina". Album je snimljen u studiju "Plava Šupa" pod palicom Dragana Vukićevića u produkciji Saše Habića. Sve tekstove i muziku napisao je Kiki a aranžmane je uradila grupa. Sa albuma izdvajamo pjesme "Dvadeset godina", "Noć u gradu", "Džoni je krenuo u rat" i "Ja sam jurio za vetrom". Krajem 1982. godine Piloti su započeli snimanje trećeg albuma "Zvuci civilizacije" koji nikad nije objavljen zbog odlaska Kikija u vojsku i raspada grupe. Povratak na scenu nastao je krajem '84 i početkom '85 godine u novoj postavi. Pored Kikija novi članovi benda su postali Zoran Obradović Ćera (bubnjevi), Safet Petrovac Saja (gitara) i Miško Plavi (bas). U ovoj postavi objavili su svoj treći album "Kao ptica na mom dlanu" 25. maja 1987. u produkciji Dušana Petrovića Šaneta.

Kao i na prva dva albuma muziku i tekstove napisao je Kiki osim pjesama "Noć čeka nas" koju je napisao zajedno sa Goranom Bogićevićem i "Pišem po zidu" sa Ilijom Stankovićem. Na albumu je svirao veliki broj muzičara: Dejan Grujić (bas), Darko Grujić (klavijature), Vlada Negovanović (gitare), Enco Lesić (klavijature), Valdet Šaćiri (klavijature), Jovan Maljoković (saksofon), Nenad Stefanović Japanac (bas) i Bane Lesandrić (prateći vokali). Dodatnu pomoć i podršku na albumu pružili su Oliver Mandić, Bajaga, Bata Kovač, Zana Nimani i mnogi drugi. Sa albuma pored pjesme "Kao ptica na mom dlanu" koja je postala jedan od najvećih hitova te godine izdvajaju se pjesme "Kada sanjamo", "Rekla je da u mojoj glavi čuje gitare i bubnjeve" i "Devojka bez imena".

Svoj četvrti album "Osmeh letnje noći" objavili su 11. maja 1988. godine prvi put u sopstevnoj produkciji. Album je snimljen u studiju A&G Aprila 1988 godine. Na albumu su gostovali Saša Lokner (klavijature), Bane Lesandrić (prateći vokali), Viktorija (prateći vokal u pesmi "Sa tvoje strane ulice") i Zoran Vračević (udaraljke i programiranje). Sa albuma pored velikog hita "Leto" izdvajamo još pjesme "Ako misliš da sam tužan" i "Ona". U toku 1989. godine grupu je napustio Saja, a grupi se pridružio kao stalni član Kikijev brat Bane Lesandrić (bas i akustična gitara, prateći vokali).

1990 godine objavljuju svoj peti album "Neka te bog čuva za mene". Sve tekstove napisao je Kiki kao i muziku, osim pjesama "Jedino što nam ostaje" obrada Pit Townshenda i "Tihi, tiho" za koju je muziku napisao Bane Lesandrić. 1993 godine objavljuju album "Zaboravljeni" iz istoimenog filma.

U periodu od 1993 do 1996 Kiki Lesandrić je radio na velikom broju albuma naših muzičara da bi povratak uslijedio na festivalu Budva '96 godine sa pjesmom "Neverna si", a u novembru iste godine objavljuju album "Dan koji prolazi zauvek". 2008. godine objavljuju album ''Mesec na vratima'' a 2012. ''Slučajno i zauvek'' kao Kiki Lesendrić & Piloti.

Kiki Lesendrić i Piloti

Copyright © 2021 STAGE Production | All Rights Reserved | Design: W.Design