VAN GOGH

VAN GOGH je srbijanska rok grupa koja je nastala 1986. Grupu su osnovali gitarista Zvonimir Đukić - Đule, pjevač Goran Milisavljević, klavijaturista Đorđe Petrović, basista Predrag Popović i bubnjar Srboljub Radivojević. U februaru 1986. godine su objavili promotivni singl sa pjesmom „Tragovi prošlosti“. Krajem iste godine izašao je prvi album benda, „Van Gogh“. Ubrzo nakon toga, grupa je privremeno prestala sa radom. Zvonimir Đukić je obnovio grupu 1990. godine, te je iste godine izdat singl „Gubiš me“. Tokom 1991. pojavio se album „Svet je moj“, na kome, je pored uloge gitariste, Đukić preuzeo i ulogu pjevača. Pored njega, od originalne postave je ostao samo Srboljub Radivojević, a na albumu su svirali i klavijaturista Vlada Barjaktarević, basista Aleksandar Barać, bubnjar Vladan Cvetković i veliki broj gostiju.

Na sljedeća dva studijska albuma, „Strast“ (1993) i „Hodi“ (1996), grupa je svedena na trio Đukić/Barać/Radivojević. Međutim, nakon toga, Barać je napustio grupu. Koncertni kompakt disk „No comment“ snimljen je na njihovim nastupima 23. i 24. januara 1997. godine u beogradskom SKC-u. Polovinom 1998. godine objavili su mini kompakt disk sa dvije akustične verzije pjesme „Polje snova“. 1999. godine izašao je album „Opasan ples“. Novi basista grupe postao je Dušan Bogović, ali i njega je ubrzo zamijenio Dragan Ivanović. Koncertni disk „Happy New Ear“ snimljen je na nastupu u novobeogradskoj Hali sportova 24. decembra 1999. godine. Krajem 2002. godine izašao je album „DrUnder“.

Nakon pauze od skoro četiri godine, sedmi studijski album grupe Van Gog, nazvan „Kolo“, pojavio se u prodaji 24. maja 2006, ponovo sa novim basistom, Dejanom Ilićem. Tekst za „Kolo — ludo luda“ urađen je po motivima pjesme Vuka Karadžića. 2007. godine su osvojili nagradu MTV „Adrija“ za najboljeg regionalnog izvođača (engl. Best Adriatic Act). U proljeće 2009. godine izlazi album pod nazivom „Lavirint“ koji je u periodu od jednog mjeseca prodat u više od 100.000 primjeraka.

2013 godine objavljuju album pod nazivom ''Neumeren u svemu'', da 2018. godine grupa Van Gogh objavila najnoviji studijski album ''More bez obala''. Nastup na festivalu LIVE STAGE 2019. godine bio je ujedno i sarajevska promocija novog albuma.

Van Gogh

Copyright © 2021 STAGE Production | All Rights Reserved | Design: W.Design